click to enable zoom
Searching...
We didn't find any results
open map
View Roadmap Satellite Hybrid Terrain My Location Fullscreen
Cautare avansata
We found 0 results. View results
Advanced Search
we found 0 results
Your search results

#VerdeÎmpreună – pentru mediul înconjurător

add to favorites
42

Descriere

#VerdeÎmpreună este un proiect special al comunității Ro100 Zalău care urmărește conștientizarea, educarea și implicarea sălăjenilor în protejarea mediului înconjurător. În acest sens am desfășurat mai multe acțiuni pe această temă: plantări de copaci, ateliere de scris cărți poștale pe teme de mediu, acțiuni de ecologizare, ateliere de conștientizare și educare prin joc și joacă sau campanii de informare.

1. Comunitatea Locală RO100 Zalău a organizat pe 5 Mai o acțiune de ecologizare în apropierea localității Surduc, pe malul Someșului, în zona numită Zăvoi, dar și pe o porțiune din drumul județean 109E prin care se face accesul spre această zonă. Ne-am propus ca această acțiune să fie una de conștientizare în rândul cetățenilor din localitate a efectelor nocive ale plasticului și ale deșeurilor, aruncate la întâmplare, asupra mediului, dar și creșterea gradului de implicare a cetățenilor din localitate în astfel de acțiuni. Cu ajutorul a circa 20 de voluntari am strâns peste 100 de saci de deșeuri. Sperăm însă ca în anii următori acest tip de eveniment să fie adoptat la nivelul comunei și să fie pus în practică cu voluntari din comună. Brantner Salaj ne-a ajutat cu mânuși, saci și containerul.

2. În fiecare an, pe 5 iunie, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Mondială a Mediului Înconjurător. Tema principală din acest an a fost combaterea poluării cu materiale plastice! Cu această ocazie Ro100 Zalău a organizat o vânătoare de comori având teme legate de mediu. În cadrul acestui proiect, în Parcul Central din Zalău a avut loc și un mic atelier educativ de conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă plasticul. 5 moduri în care poți contribui la protejarea mediului – un concept interactiv de carte poștală pentru copii, care poate fi colorată întâi și apoi expediată. Vânătoarea de comori a fost inedită și antrenantă – în urma acestui joc colectiv copiii au rămas cu numeroase informații legate de pericolul pe care îl reprezintă plasticul nereciclat, aruncat la întâmplare în natură și metodele de combatere a acestui fenomen care împânzește planeta până la sufocare.

3. O parte a echipei Ro100 Zalău a participat sâmbătă, 15 septembrie, la acțiunea de curățenie națională Let’s Do It, Romania!. Sute de sălăjeni harnici au ieșit să curețe mizeria lăsată în urmă de oameni pentru care natura nu reprezintă altceva decât un imens coș de gunoi!
Echipa noastră a curățat drumul dintre E81 și poienița de la Treznea. S-au adunat aproape 100 de saci cu PET-uri, scutece, sticle, doze, televizoare sau componente de la mașini. Semn că oamenii vin special aici să scape de diverse deșeuri, transformând pădurile în adevărate focare de infecție. Aceste acțiuni de ecologizare sunt exemple de bune practici pentru copiii noștri și pentru noi înșine. Însă adevărata soluție rămâne educația, dublată de implicare civică și penalizarea celor care nu respectă normele de bun simț care privesc protecția mediului. Un mediu pe care îl împărțim cu toții și de care ar trebui să ne bucurăm #impreuna.

“Nu mai găsești nicăieri în jurul Zalăului un loc de promenadă, unde să ieși duminica, liniștit, cu familia, în natură. Toate drumurile și poienițele sunt pline de mizerie. Din experiența noastră de mici activiști locali pentru mediu, am curățat astăzi și peste 2 săptămâni va fi la fel. Trebuie să facem presiune pe autorități să pună în aplicare legile care vizează amendarea celor prinși că aruncă gunoaie la întâmplare, trebuie să ne implicăm și noi în a atrage atenția celor care aruncă, să nu rămânem pasivi și să înjurăm apoi în barbă când ieșim cu copiii la plimbare! Trebuie să căutăm, împreună, soluții la o problemă care devinde din ce în ce mai serioasă. Am găsit, de exemplu o zonă în care erau aruncați peste 200 de saci cu un fel de compozit urât mirositor. Nu i-am putut ridica de acolo. Intenționăm să sesizăm garda de mediu în acest sens” Doru Noje, coordonatorul proiectului de mediu #VerdeImpreuna, implementat de Ro100 Zalău

4. Sâmbătă, 20 octombrie 2018, peste 100 de copii însoțiți de părinți au participat la o acțiune specială de împădurire! O acțiune cu valoare de simbol, desfășurată pe Dealul Țarinii de la Bădăcin, satul natal al marelui om politic Iuliu Maniu, artizanul Marii Uniri. S-au sădit 157 de copaci. S-au mâncat cu bucurie peste 300 de plăcinte cu brânză, cu varză și cu cartofi! S-au legat prietenii, s-au strâns mâini, s-a povestit despre o Românie bună cu rădăcini puternice, despre oameni buni și fapte bune! Despre cât de importantă e grija și educația pentru copii, care sunt sursa de energie și continuitate. S-au urmărit, cu lacrimi în ochi și emoție, filme documentare dedicate marelui om politic, s-au vizitat mormintele familiei, s-a făcut politica politicilor publice, în liniște și cu respect, iar copiii s-au jucat zeci de minute în șir pe dealurile din jurul casei,. Pământul a fost tare și îndărătnic ca vremurile noastre, dar nu ne-am lăsat până nu am sădit copacul. Ne-am sprijinit unii pe alții și am plantat o pădure în care fiecare copac, individual, are un nume și o personalitate, dar toți copacii, împreună, sunt o pădure strașnică, ca o oaste ce străjuiește satul de pe Dealul Țarinii.

“Într-o vreme când se plantează peste tot neîncredere și dezbinare, am vrut să ne adunăm, împreună, să facem un exercițiu de plantat rădăcini de nădejde. Suntem datori să lăsăm copiilor noștri o Românie mai bună, ca peste încă 100 de ani să o poată sărbători cu adevărat demni, cu bucurie și mândrie! Pentru că e țara lor, nu a noastră, și ne vor judeca pentru felul în care am avut grijă de ea!” Alin Prunean, moderator comunitatea RO100 Zalău

City:
State/County:
Country: Romania
Open In Google Maps
Property Id : 1161
Status: În implementare
Proiect: Local
Subdomeniu: Educație civică
Data Incepere Proiect: 2018-05-05

Comentarii

Trebuie sa te autentifici pentru a scrie un comentariu

Similar Listings

Mediu

100 de ani, 100 de copii, 100 de copaci

0,
0 0
“Într-o vreme când se plantează peste tot neîncredere și dezbinare, am vrut să ne adunăm, împreună, să facem un exerciți [more]
“Într-o vreme când se plantează peste tot neîncredere și dezbinare, am vrut să ne adunăm, împreună, [more]
0 0

Contact

Compare Listings