click to enable zoom
Searching...
We didn't find any results
open map
View Roadmap Satellite Hybrid Terrain My Location Fullscreen
Cautare avansata
We found 0 results. View results
Advanced Search
we found 0 results
Your search results

Șezătoarea de Sfântul Andrei

00
add to favorites
45

Descriere

Pe 29 noiembrie, de Sf. Andrei, locuitorii comunității se adună în jurul copiilor satului să reînvie obiceiul șezatorilor de altădată.
Proiectul debutează cu un filmuleț de prezentare despre cine este Sfântul Andrei. Click aici (și nu vă speriați!) Apoi, copiii satului spun fiecare câteva gânduri de-ale lor despre aceasta seară, după care alți copii dau startul la poezii. Continuă unii adulți care își mai aduc aminte, ba mai mult preiau de la copii leapșa poeziilor și o îmbunătațesc cu descântecele de Sf Andrei și ce înseamnă ele.
Bătrânii îi învață pe copii descântece.
Intră în scenă Laboratorul Marucăi. Maruca este o fetiță de 11 ani care cântă la instrumente populare vechi împreună cu părinții ei care formează trupa 3 Parale. Acest moment este extrem de interactiv – copiii și adulții participă direct, cunosc majoritatea cântecelor.
Următorul moment este cel de groază.
Se povestește despre legendele nopții și despre misterele ei. Despre importanța tradițiilor ținute de bătrâni în această noapte, cum ar fi unsul ușilor și a geamurilor cu usturoi. Legendele sunt spuse de adulți.
În departamentul copii, se dă startul concursului de curățat usturoi. Timp de un minut, toți copiii prezenți trebuie să curețe 2 kg de usturoi.
Ar fi urmat vânătoarea de fantome dar nu ne-a permis vremea de afară, fiind extrem de frig, așa că fiecare și-a omorât proprii demoni.
Intervin adulții care povestesc subtil despre obiceiul plantării grâului și importanța acestuia, iar copiii trec la treabă. Fiecare își plantează câte o mână de grâu într-un ghiveci de lut fabricat la noi în sat. Și pentru că unii demoni se gonesc cu cântec, difuzăm filmulețul cu cel mai iubit olar din sat care din păcate este răpus de boală la domiciliu dar care special pentru aceasta zi s-a mobilizat și le-a arătat cum se fabrica fluierașele din lut.
Șezătoarea se termină cu înmânarea kitului de supraviețuire în caz de bântuire și a regulamentului acestuia.
În timpul șezătorii, două mame s-au ocupat de atelierul de cusut. Cu tema semnelor cusute, aduse din vechime în lumea noastră nouă, s-au confecționat mici petice cu semne care vor sfârși pe blugii tăiați și pe bluzele copiilor.
Planul acestei șezători este să aducă comunitatea împreună și să se facă transferul între generații.
Pe viitor, ne dorim să implicam mai mult bătrânii satului care să transfere generației tinere informații, obiceiuri, meșteșuguri, povești și legende.
Filme de la șezătoare găsiți aici.

City:
State/County:
Country: Romania
Open In Google Maps
Property Id : 1125
Status: Finalizat
Proiect: Local
Subdomeniu: Educație non-formală
Data Incepere Proiect: 2018-11-29
Data Finalizare Proiect: 2018-11-29

Comentarii

Trebuie sa te autentifici pentru a scrie un comentariu

Contact

Compare Listings