click to enable zoom
Searching...
We didn't find any results
open map
View Roadmap Satellite Hybrid Terrain My Location Fullscreen
Cautare avansata
We found 0 results. View results
Advanced Search
we found 0 results
Your search results

100 de dorințe ale bistrițenilor

add to favorites
76

Descriere

Comunitatea locala RO100 Bistrita doreste sa fie conectata la dorintele si nevoile cetatenilor. Plecand de la aceasta premisa, in anul Centenarului, RO100 Bistrita si-a propus sa identifice 100 de dorinte ale bistritenilor pentru orasul lor. Fiecare avem dorinte pentru noi, dar cu siguranta avem si pentru comunitatea in care traim! Astfel, am conceput o intrebare in docs.google.com, care a fost postata pe pagina de Facebook a comunitatii locale. In 30 de zile, aceasta a fost distribuita de 25 de ori si a avut impact asupra a 3041 de persoane, dintre care si ziaristi, interesati de acest proiect. Au fost postate peste 100 de dorinte, incluzand si comentariile la postari. Au fost centralizate, iar in 30 noiembrie, acestea vor fi prezentate bistritentilor pe pagina de Facebook a comunitatii locale. Vom arata ca ne pasa de nevoile cetatenilor si pentru viitor ne propunem construirea agendei actiunilor RO100 Bistrita in directiile semnalate de bistriteni!
Centralizate, aceste dorinte pot fi corelate cu cele 10 principii ale Manifestului Platformei Romania 100, astfel:
#1 o Bistriță fără corupție
Șase dintre cele 100 de dorințe au vizat, într-un fel, lupta împotriva corupției. Bistrițenii își doresc ca în funcțiile publice să nu ajungă persoane cu probleme penale, criteriul de promovare să nu fie apartenența politică sau implicarea în campanii electorale, ci competența, și să primeze meritocrația. Darea și luarea de mită sau favorurile sexuale în vederea angajării sunt considerate probleme ale comunității bistrițene, ca de altfel și oferirea și acceptarea mitei în diverse instituții publice.
#2 o Bistriță cu o clasă politică responsabilă
Bistrițenii își doresc o clasă politică responsabilă, cu oameni politici cu viziune europeană, care să lucreze în serviciul cetățenilor. Șase dorințe s-au îndreptat spre zona politicului, bistrițenii dorindu-și un primar vizionar, educat, cu experiență managerială și administrativă, un Consiliu local ale cărui decizii să nu fie rezultatul unor comenzi politice, ci a analizei responsabile a nevoilor bistrițenilor.
#3 o Bistriță administrată cu bun simț
O administrație profesionistă, pentru oameni, asta își doresc bistrițenii. Un aparat administrativ redus cu 30%, cu funcționari competenți și nu angajați pe baza relațiilor de rudenie, evaluați permanent pe baza unor criterii de performanță. Cheltuirea responsabilă a banului public ar echivala cu respectul față de contribuabil, care contribuie prin sistemul de taxe și impozite la bugetul local. Mai mult, fiindcă există tehnica necesară, una dintre cele patru dorințe care au vizat domeniul administrației a fost de a se transmite în direct ședințele Consiliului local. Participarea cetățenilor la activitatea de decizie administrativă ar fi, de asemenea, benefică pentru oraș.
#4 o Bistriță cu locuri de muncă
Patru dorințe. Noi locuri de muncă pentru tinerii bistrițeni. Sprijin financiar pentru tinerii care inițiază o afacere în domeniul IT, cu alocarea de 10.000 de lei de la bugetul Primăriei pentru fiecare angajat, sumă ce s-ar putea plăti la finalul fiecărui an de funcționare în primii trei ani.
#5 o Bistriță fără sărăcie
Sume mai mari pentru familiile cu copii cu deficiente psihice si/sau fizice. Incluziune socială reală, nu doar la nivel declarativ. O casă socială pentru copiii străzii. Trei dorințe.
#6 o Bistriță cu o economie competitivă
Accentul pus pe dezvoltarea durabilă a comunității, utilizarea responsabilă a resurselor, inclusiv colectarea cu adevărat selectivă a deșeurilor, etapă esențială în procesul reciclării. Unsprezece dorințe merg în această direcție. Bistrițenii își doresc nu doar containere galbene, albastre și verzi, ci colectarea separată și tratarea deșeurilor pentru reintroducerea lor în circuitul economic. Și investiții. Și valorificarea potențialului turistic al orașului.
#7 o Bistriță în care să se investească în educație
Bistrița de mâine crește prin copiii de azi. Poate de aceea zece dintre dorințe au fost orientate spre domeniul educației. Bistrițenii își doresc reabilitarea clădirii centrale a Colegiului Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, îngrijirea gazonului de pe terenul de sport al acestei unități de învățământ și a parcului Gubesch și asigurarea încălzirii sălilor de clasă din corpul principal, respectarea elevilor, renovarea școlilor, înființarea mai multor grădinițe de stat, cu educatoare bine pregătite, susținerea învățământului particular (grădinițe, școli gimnaziale și licee), existența unui centru universitar modern, ofertant, astfel ca tinerii să nu fie nevoiți să aleagă universități din orașe mai mari.
#8 o Bistriță cu servicii medicale de calitate
Servicii medicale de calitate, mai ales în specialitatea pediatrie. Pacientul pus în centrul sistemului de sănătate. Nu doar aparatură modernă, cu care să ne lăudăm, ci și meritocrație.
Trei gânduri – trei dorințe.
#9 o Bistriță europeană
O Bistriță europeană înseamnă un oraș în care să nu trăiești cu complexul provinciei și poate de aceea 48 dintre cele 100 de dorințe se află aici. Ce înseamnă pentru cetățean Bistrița europeană? Aeroport, amenajarea falezei râului Bistrița pentru promenadă și ciclism, aquaparc cu piscină olimpică acoperită, cu filtrarea apei prin osmoză inversă, apă potabilă de calitate, asigurarea aspectului estetic al orașului, asfaltarea drumurilor la standarde europene (drumurile din intravilan, strada Lempeș, strada Alunului, în zonele în care se construiesc case), autostrada Satu Mare – Suceava care să deservească Bistrița, barieră la trecerea la nivel cu calea ferată de pe strada Lucian Blaga, cromatică armonioasă (în special în ceea ce privește clădirile), curățenie în parcurile de joacă, pe Bulevardul Decebal, descongestionarea traficului, evenimente culturale de calitate (mai puțin folclor urbanizat), externalizarea organizării evenimentelor culturale (chiar dacă financiar evenimentul este susținut de primăria municipiului, managementul evenimentelor să fie făcute de profesioniști independenți), fără cortul hidos, hotspoturi WiFi în multe zone din oraș, iluminat stradal de calitate, iluminarea trecerilor de pietoni, introducerea sistemului de achiziție on-line a biletelor pentru transportul în comun, locuri de parcare (pare a fi una dintre marile probleme ale Bistriței), mall autentic, mini grădină botanică și/sau zoologică, mai multe locuri de joacă pentru copii, piață modernă. piste pentru bicicliști (inclusiv o pistă care să conecteze Viișoara de Livezile), renovarea clădirilor vechi, renunțarea la elementele ornamentale din categoria kitschului, respectarea planului de urbanism, sală de dezbatere pe teme de interes cetățenesc, străzi fără mașini abandonate, străzi fără câini vagabonzi, spații verzi armonioase, stație de epurare care să nu emane mirosuri pestilențiale, șosea de centură, teatru, trotuare în zona de centură.
#10 o Bistriță în care fiecare să se regăsească
Cinci gânduri. Un oraș civilizat, mai puțin rural, în care multiculturalitatea să fie valorizată cu sinceritate și cu credința că unitatea stă cu adevărat în diversitate, un oraș al acceptării și empatiei. Un loc în care să vrei să îmbătrânești!

City:
State/County:
Country: Romania
Open In Google Maps
Property Id : 887
Status: În implementare
Proiect: Local
Subdomeniu: Consultare publică
Data Incepere Proiect: 2018-10-29
Data Finalizare Proiect: 2018-12-01

Comentarii

Trebuie sa te autentifici pentru a scrie un comentariu

Contact

Compare Listings